Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Ahány kultúra, annyi féle lehet a lakodalom menete

Link 1: http://jadeeskuvo.hu/?page_id=8
Link 2: Blog 1 – A tökéletes esküvői vacsora és ülésrendje
Link 3: http://jadeeskuvo.hu/?page_id=14

Ahány kultúra, annyi féle lehet a lakodalom menete

Egyházi vagy polgári, családias vagy hatalmas, minden pár egyik legmeghatározóbb élménye az a nap, mikor összekötik az életüket. Az esküvők stílusukban eltérhetnek, így a lakodalom menete a vallási hovatartozástól és sok egyéb tényezőtől is függhet.

Nagyanyáink idejében

A régi időkből már csak néhány szokás maradt fenn a mai napig, amiket leginkább már csupán vidéken tartanak. A falusi közösségben mindennek megvolt a maga ideje, például annak is, mikor kérik ki a menyasszonyt, mikor mennek a polgári és a templomi szertartásra. Az ifjú pár megajándékozásának is megvolt a maga ideje, ahogy annak is, hogy kinek mit kellett hoznia nekik.

Annak idején és néhány helyen még ma is meg lehet állapítani a templom padjainak ülésrendjéből, hogy kinek lesz hamarosan lakodalma. Régen úgy tartotta a szokás, hogy az ifjú házasulandók menyegzőjének időpontját az azt megelőző három hétben minden vasárnapi istentisztelet végén kihirdették.

Régen, mikor az esküvőn már csupán az ünneplés maradt hátra, a menyasszonytáncot követte egy kevésbé érzékeny és meghitt néhány perc, a bolondmenyasszony tánc. Ilyenkor egy férfi vendég, aki menyasszonynak öltözött lép a vendégek közé, vele is táncolhatnak a vendégek, a tánc közben gyűjtött pénzt pedig végül az ifjú házasok kapják meg a bolondmenyasszonytól, eme jelképes összeggel támogatva a pár közösen megkezdett életét.

A lakodalom menete a mai szokások szerint

Régóta ismert hagyomány, hogy a gyűrű viselése az összetartozást és a szerelmet fejezi ki a házasok életében. Ez a szokás egészen az ókorig nyúlik vissza. A gyűrűsujjon hordott eljegyzési és karikagyűrű hordásának szokása az egyiptomiaktól ered, akik a formával a folytonosságot, valamint az örökké tartó hűséget és szeretetet kívánták jelképezni. Úgy gondolták, hogy a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül egy ér, a „vena amoris”, azaz a szerelem vénája a szívbe vezet, így aligha találhattak volna szimbolikusabb helyet a gyűrű viselésére. Az anatómiai helytelenség ellenére azonban ez a szokás ma is él.

Egy másik jól ismert szokás a lakodalom menetében, mikor az ara édesapja ,,átadja” lányát leendő férjének. Ilyenkor az apák egy igazi érzelmi hullámvasútra ülnek fel, mikor végigvonulnak lányukkal a padsorok között a násznép könnyes tekintetétől kísérve, hiszen ekkor tudatosul általában igazán bennük, hogy kicsi lányuk felnőtt.

Valami régi, valami új, valami kölcsönbe és valami kék. Eme négy dolog a mai napig szinte minden házasságkötésen megtalálható. Az Angliából származó versike korabeli jelentése szerint a menyasszonynak az esküvője napján szüksége lesz valami régire, amely a menyasszony addigi, hajadon életét jelképezi, és valami újra, mely a pár szerencsés jövőjét biztosítja. A kölcsönkért tárgyak emlékeztetik majd a menyasszonyt arra, hogy a családja és a barátok mindig ott lesznek mellette, a kék szín pedig a hűséget jelképezi a pár számára. A mára már kevésbé ismételgetett ezüstpénz szerepe is fontos volt, amely célja, hogy gazdagságot hozzon az ifjú pár életébe.

Az apró részletek

Ha épp életed legmeghatározóbb napjára készülsz és már csak a legapróbb részleteket szervezed vagy még csak most kezdesz neki, ne feledkezz meg a tökéletes helyszínről, és arról se, hogy egy profi fotós elkapja az összes megható pillanatot. Bátran kérj tőlünk segítséget a nagy napod tökéletesítéséhez, hidd el, nem bánod majd meg!

A tökéletes esküvői vacsora és ülésrendje

Link 1: http://jadeeskuvo.hu/?page_id=38
Link 2: http://jadeeskuvo.hu/?page_id=41
Link 3: http://jadeeskuvo.hu/?page_id=43

 

A tökéletes esküvői vacsora és ülésrendje

Az ifjú pár nagy napjának egyik legkiemelkedőbb eseménye az esküvői vacsora, így az is nagyon fontos, hogy az ülésrend miképpen lesz kitalálva.

Mikor a jegyesek leülnek a rendezvényszervezővel vagy csupán egymással négyszemközt, hogy megtervezzék az esküvőt, először kiválasztják a házasságkötés helyszínét, majd megtervezik az azt követő ünnepi étkezést. Hogyan ültessétek le rokonaitokat, barátaitokat az asztalhoz az esküvői vacsorán? Most adunk néhány ötletet.

 

Az asztalok elhelyezkedése

Legyen az étkezés a szabad ég alatt vagy egy tökéletesen berendezett teremben, az asztalok elrendezése mindenképp sarkalatos pont lesz. Ha az eseményre gyermekek is hivatalosak, érdemes az ő asztalukat félreeső helyre tenni, így játékukkal, csacsogásukkal nem zavarhatják a felnőttek ünneplését. Ha kültéri vacsora a terv, jó ötlet a gyerekek asztalát egy füves terület mellé tenni, így ott nyugodtan tudnak kergetőzni, esni-kelni.

Az idősebb rokonokat érdemes inkább a mosdó felé, de szintén az elrendezés szélére ültetni, hogy ha menniük kell, hamar kiérhessenek vagy ha elfáradtak, ne kelljen átverekedniük magukat a tömegen, hogy elindulhassanak haza. A fókuszba pedig természetesen a saját asztalotokat tervezzétek, hiszen ez a ti napotok, senki másé.

Azt se felejtsétek el, hogy az esküvőre érkezik majd fotós, videós, esetleg egy zenekar is, ha az előzene hívei vagytok. Ha a vacsora közben is a zenekar játszik, érdemes úgy berendezni a teret, hogy a zenészeket mindenki lássa, ha pedig a fotós stábnak kedveznétek, ne tegyétek átjárhatatlanná az asztalok közötti folyosókat, hiszen így megnehezítitek a dolgukat és nem fognak tudni olyan különleges közeli képeket készíteni a résztvevőkről vagy az ifjú párról.

 

Az esküvői vacsora ülésrendje

Ha az asztalok elrendezésével már meg vagytok elégedve, akkor itt az ideje az ülésrenden gondolkodni. Ha a sok hajcihő után szeretnétek egy kis időt kettesben tölteni, akkor nyugodtan tegyetek középre egy kisebb asztalt, ahol két széken, a tökéletes dekor és a boldog násznép között kiélvezhetitek egymás társaságát.

Inkább családi társaságban ülnétek? Egy kerek asztal köré elférhet az összes közeli rokon, míg az ünneplő barátaitokat magatok köré ültethetitek. Így mindenkire ráláthattok, ha esetleg meg szeretnétek bizonyosodni róla, hogy a veletek ünneplők minden tagja jól érzi magát.

Tudjuk, tudjuk ritka, de minden családban előfordulhat, hogy valakinek a valakije a lehető legmesszebb szeretne ülni a vendégsereglet tagjai közül valakitől. Persze az is lehet, hogy erről szó sincs, csupán ti féltek tőle, hogy gubancot okozhat az elvileg tökéletes napotokon, ha két embert közel, esetleg egymás mellé ültettek. Ilyenkor talán a legegyszerűbb megoldás az, ha egy nagy U alakban kerülnek egymás mellé az asztalok. Így magatok köré ültethetitek a rokonokat, a tanúitokat és biztosak lehettek benne, hogy az esetleges konfliktust okozók a lehető legtávolabb ülnek egymástól.

 

Dekoráció

Ha az ültetési rend és az asztalok elrendezkedése már tökéletesnek tűnik, akkor ideje arra is gondolnotok, hogy milyen stílusban pompázzanak az esküvői vacsora asztalai. Az egyszerű, fából készült vagy kalocsai és egyéb mintákkal díszített tányérok otthonosságot, míg a hófehér tányérok és ezüst evőeszközök eleganciát sugallnak. Szintén családias hangulatot kelt, ha vadvirágok kerülnek az asztalokra, ha viszont az eleganciára törekedtek, akkor jobb, ha csupán néhány virágszál és néhány illatozó mécses díszeleg a terítőkön.

A színek kiválasztásánál pedig két opció az általános: a menyasszony csokrával vagy a ruháján megjelenő színekkel harmonizál az esküvői dekoráció. Alternatív megoldásként, ha úgy tartja kedvetek, válasszátok ki a helyszínnel leginkább harmonizáló színeket és azok közül dolgozzatok néhánnyal. Fontos, hogy két-három színnél többet ne használjatok, csupán ezek árnyalatait, a kevesebb ebben az esetben több.

Akármilyen elrendezést és dekorációt is találtok ki, nálunk biztosan megtaláljátok az elképzelésetekhez illő tökéletes helyszínt!

Oldal tetejére
Mobile version: Enabled