Az ifjú pár nagy napjának egyik legkiemelkedőbb eseménye az esküvői vacsora, így az is nagyon fontos, hogy az ülésrend miképpen lesz kitalálva.

Mikor a jegyesek leülnek a rendezvényszervezővel vagy csupán egymással négyszemközt, hogy megtervezzék az esküvőt, először kiválasztják a házasságkötés helyszínét, majd megtervezik az azt követő ünnepi étkezést. Hogyan ültessétek le rokonaitokat, barátaitokat az asztalhoz az esküvői vacsorán? Most adunk néhány ötletet.

Az asztalok elhelyezkedése

Legyen az étkezés a szabad ég alatt vagy egy tökéletesen berendezett teremben, az asztalok elrendezése mindenképp sarkalatos pont lesz. Ha az eseményre gyermekek is hivatalosak, érdemes az ő asztalukat félreeső helyre tenni, így játékukkal, csacsogásukkal nem zavarhatják a felnőttek ünneplését. Ha kültéri vacsora a terv, jó ötlet a gyerekek asztalát egy füves terület mellé tenni, így ott nyugodtan tudnak kergetőzni, esni-kelni.

Az idősebb rokonokat érdemes inkább a mosdó felé, de szintén az elrendezés szélére ültetni, hogy ha menniük kell, hamar kiérhessenek vagy ha elfáradtak, ne kelljen átverekedniük magukat a tömegen, hogy elindulhassanak haza. A fókuszba pedig természetesen a saját asztalotokat tervezzétek, hiszen ez a ti napotok, senki másé.

Azt se felejtsétek el, hogy az esküvőre érkezik majd fotós, videós, esetleg egy zenekar is, ha az előzene hívei vagytok. Ha a vacsora közben is a zenekar játszik, érdemes úgy berendezni a teret, hogy a zenészeket mindenki lássa, ha pedig a fotós stábnak kedveznétek, ne tegyétek átjárhatatlanná az asztalok közötti folyosókat, hiszen így megnehezítitek a dolgukat és nem fognak tudni olyan különleges közeli képeket készíteni a résztvevőkről vagy az ifjú párról.

Az esküvői vacsora ülésrendje

Ha az asztalok elrendezésével már meg vagytok elégedve, akkor itt az ideje az ülésrenden gondolkodni. Ha a sok hajcihő után szeretnétek egy kis időt kettesben tölteni, akkor nyugodtan tegyetek középre egy kisebb asztalt, ahol két széken, a tökéletes dekor és a boldog násznép között kiélvezhetitek egymás társaságát.

Inkább családi társaságban ülnétek? Egy kerek asztal köré elférhet az összes közeli rokon, míg az ünneplő barátaitokat magatok köré ültethetitek. Így mindenkire ráláthattok, ha esetleg meg szeretnétek bizonyosodni róla, hogy a veletek ünneplők minden tagja jól érzi magát.

Tudjuk, tudjuk ritka, de minden családban előfordulhat, hogy valakinek a valakije a lehető legmesszebb szeretne ülni a vendégsereglet tagjai közül valakitől. Persze az is lehet, hogy erről szó sincs, csupán ti féltek tőle, hogy gubancot okozhat az elvileg tökéletes napotokon, ha két embert közel, esetleg egymás mellé ültettek. Ilyenkor talán a legegyszerűbb megoldás az, ha egy nagy U alakban kerülnek egymás mellé az asztalok. Így magatok köré ültethetitek a rokonokat, a tanúitokat és biztosak lehettek benne, hogy az esetleges konfliktust okozók a lehető legtávolabb ülnek egymástól.

Dekoráció

Ha az ültetési rend és az asztalok elrendezkedése már tökéletesnek tűnik, akkor ideje arra is gondolnotok, hogy milyen stílusban pompázzanak az esküvői vacsora asztalai. Az egyszerű, fából készült vagy kalocsai és egyéb mintákkal díszített tányérok otthonosságot, míg a hófehér tányérok és ezüst evőeszközök eleganciát sugallnak. Szintén családias hangulatot kelt, ha vadvirágok kerülnek az asztalokra, ha viszont az eleganciára törekedtek, akkor jobb, ha csupán néhány virágszál és néhány illatozó mécses díszeleg a terítőkön.

A színek kiválasztásánál pedig két opció az általános: a menyasszony csokrával vagy a ruháján megjelenő színekkel harmonizál az esküvői dekoráció. Alternatív megoldásként, ha úgy tartja kedvetek, válasszátok ki a helyszínnel leginkább harmonizáló színeket és azok közül dolgozzatok néhánnyal. Fontos, hogy két-három színnél többet ne használjatok, csupán ezek árnyalatait, a kevesebb ebben az esetben több.

Akármilyen elrendezést és dekorációt is találtok ki, nálunk biztosan megtaláljátok az elképzelésetekhez illő tökéletes helyszínt!

Share This