Ha az esküvőszervezéssel már meg vagytok, megtaláltátok a tökéletes helyszínt, már tudjátok hol lesz a vacsora, mi lesz a menü, elküldtétek a meghívókat, kiválasztottátok a zenekart, a dekoráció és a ruhátok is menetre kész, már csak egyetlen döntést kell meghoznotok. Ebben azonban sem az esküvőszervező, sem a ceremóniamester nem tud segíteni. Hogy mi ez a döntés? Hogy szeretnétek-e nevet változtatni, miután összekötöttétek az életeteket a házasság által.

Nem csupán néhány lehetőségetek van a házasság utáni névváltoztatásra!

Tudtátok, hogy az esküvő kapcsán ma már nem csupán a menyasszony változtathat nevet? Bizony, jól olvastátok. Arra is van lehetőség, hogy a férj, vagy akár mindketten nevet változtassatok. A számotokra ideális lehetőségekről összeállítottunk egy rövid listát.

Kezdjük a hagyományosabb változatokkal, azaz, ha a menyasszony szeretne nevet változtatni:

  1. Ahogyan az régen is szokás volt: a feleség elhagyja leánykori nevét, és felveszi férje teljes nevét egy “né” toldással.
  2. Ha igazán hosszú nevet szeretnél, akkor férjed neve után, amihez ugye már hozzákacsolódik a ,,né” toldás, még pluszba hozzá teheted saját leánykori nevedet is! Ez persze okozhat némi galibát a hivatalos papírok aláírásakor, ha férjednek és neked is két utóneved van!
  3. Ha szeretnéd viselni férjed nevét, de megelégedsz csak a vezetéknévvel, két lehetőséged van. Ha szeretnél mindenképp ,,né” lenni, megteheted. Teljes neved elé kerül majd férjed vezetékneve, azzal a bizonyos toldalékkal együtt.
  4. Ha nem szeretnél semmi toldalékot, de szeretnéd viselni férjed nevét, felveheted egyszerűen csak a vezetéknevét is. Ilyenkor persze sajátodat el kell hagynod.

Mi van akkor, ha a férj akar nevet változtatni?

Erre is van lehetőség! Az ilyen megoldást, mi azoknak ajánljuk leginkább, ahol a menyasszony családjában nincs, aki tovább vigye a vezetéknevet, pedig mindenki szeretné. Ilyenkor házasságkötéskor a férj is felveheti neje vezetéknevét, elhagyva sajátját, így a születendő gyerkőc már biztosan tovább viszi a család “hírnevét”!

Mi történik akkor, ha mindketten szeretnétek viselni a másik nevét?

Erre is van ám lehetőség! Ha a nevetekkel is hirdetni szeretnétek szerelmeteket, felvehetitek egymás vezetéknevét is, megtartva a sajátotokat, miközben nem hagyjátok el sem a saját utó- sem pedig a vezetékneveteket. Azt, hogy kinek a neve kerüljön előre, az csak rajtatok áll.

Esküvő után következhet a családalapítás, nem igaz?

Ha már tervezgetitek a gyerkőcöt is, nem árt, ha tisztában vagytok vele, hogy a születésekor nem csupán azt dönthetitek el, hogy fogja mindenki szólítani őt egész életében. Vezetékneve felett is hozhattok döntést. Összesen négy lehetőségetek van, amikor megszületik a gyerkőc:

  1. A baba az édesapja vezetéknevét kapja. Ezt a lehetőséget szokták legtöbben választani.
  2. A gyerkőc az édesanyja nevét kapja. Ez akkor bizonyulhat jó döntésnek, ha a fentebb már említett esethez hasonlóan az anyukának fontos, hogy a családnevét tovább vigyék.
  3. A gyermek szülei közös nevét viseli. Ezt azok a szülők választhatják, akik a legutolsó lehetőség szerint felvették egymás vezetéknevét.
  4. A pici anyukája és apukája nevét is megkapja. Ezt a lehetőséget sajnos nem mindenki választhatja. Az ide vonatkozó szabályzatok értelmében a gyerek csak akkor viselheti mindkét szülője vezetéknevét, ha így az ő vezetékneve csupán két tagú lesz.

+1 tipp a gyerkőc születése utánra: a házassági fotóitok mellé végre felkerülhet szerelmetek gyümölcsének képei is!

Share This